Πεζοπορία: Σταυροί-Φανερωμένη

Πεζοπορία: Σταυροί-Φανερωμένη

Διάρκεια: 3,5 ώρες

Άλλη μια πεζοπορία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 26/11, με τους δέκαέξι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία, εκτός από την όμορφη διαδρομή, να θαυμάσουν επτά εκκλησίες στην περιοχή Σταυροί, με αποκορύφωμα την εκκλησία της Φανερωμένης, πιθανής χρονολογίας 11ου αιώνα και η οποία αποτελεί το μοναδικό δείγμα βυζαντινής τρουλλαίας αρχιτεκτονικής στη Νίσυρο.

Πρώτα απ’όλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν σε μια ακόμη πεζοπορική διαδρομή, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κοντά στο Μανδράκι, που συνδυάζει πανοραμική θέα προς θάλασσα και βουνό και την σπουδαιότητα της, ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσω των εκδρομών που διοργανώνουμε, δίνουμε μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τις μοναδικές και ιδιαίτερες ομορφιές της Νισύρου και να συνειδητοποιήσουμε την σημερινή κατάσταση ορισμένων στοιχείων του πολιτισμού και της ιστορίας μας, όπως είναι τα ξωκλήσια, τα σπηλάδια, τα βαστάδια και τα μονοπάτια και μόνο ίσως τότε, όταν δηλαδή έρθουμε αντιμέτωποι με την τραγικότητα της πραγματικότητας, να ευαισθητοποιηθούμε και να αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, προσφέροντας επιτέλους κάτι στον τόπο μας.

Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω τον νέο υπεύθυνο του Αρχαιολογικού Μουσείου , Γιώργο Νταριβιανάκη, που είχε την καλοσύνη να ανοίξει την Φανερωμένη, ώστε να θαυμάσουμε το εσωτερικό της εκκλησίας. Η προθυμία και η θέληση που έχει επιδείξει στους ελάχιστους μήνες που διαμένει στο νησί, τόσο σχετικά με την λειτουργία του μουσείο όσο και για την συνεισφορά του στην κοινωνία, είναι αξιοζήλευτη.

Τέλος, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Νικόλα Παπάτσο, Σφακιανό Αχιλλέα, Γιάννη Σφακιανό, του αείμνηστου Μάνου Σφακιανού, Καλούδη Αποστόλη, Κώστα Θεοδώρου και Μανώλη Παπάτσο, που πάντα πρόθυμα με βοηθούν σε ότι τους ζητήσω, σχετικά με τις διαδρομές του νησιού αλλά και για διάφορα άλλα ιστορικά στοιχεία.

0 Comment