Νάρκισσοι (Narcissus) ή Μανουσάκια ή Περδικολούλουδα στη Νίσυρο ή Νερακίζια στην Κω

Το  όνομα του φυτού Νάρκισσος προέρχεται από το ναρκισσιστή νεαρό της ελληνικής μυθολογίας, που ονομαζόταν Nάρκισσος και από την ελληνική λέξη ναρκώνω, λόγω των ναρκωτικών ιδιοτήτων του φυτού.

Νάρκισσος: Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Νάρκισσος ήταν ένας ωραίος νέος της Βοιωτίας, γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού. Ήταν τόσο ερωτευμένος με τον εαυτό του που μια ημέρα, εκεί που καθρεφτιζόταν στα νερά μιας πηγής έπεσε κ πνίγηκε. Το φυτό Νάρκισσός πήρε το όνομα του επειδή τα όμορφα άνθη του γέρνουν προς τα κάτω.

Στην έρευνα της σύγχρονης φαρμακευτικής, στην αναζήτηση των συστατικών του «ναρκίσσινου μύρου» που παρασκεύαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, διαπιστώθηκε ότι οι βολβοί του Νάρκισσου είναι τοξικοί. Το δε άρωμα του άνθους του σε κλειστό χώρο όταν είναι πολλά μαζί επιφέρουν χαύνωση (νάρκωση), έτσι επαληθεύεται πως το αρχαίο εκείνο μύρο πρέπει να ήταν φαρμακευτικό.

Το γένος Narcissus περιλαμβάνει βολβώδη φυτά που κατάγονται και αυτοφύονται στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Είναι πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό εξ’ αιτίας της προϊμότητας της άνθησής του και τις πολλές χρήσεις του. Εκτός από τον κήπο και τα μπαλκόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ τα αρωματικά του άνθη διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθοδοχείο.

Οι νάρκισσοι, όπως αναφέρεται παραπάνω, είναι βολβολούλουδα και τα άνθη τους είναι πολύ χαρακτηριστικά, καθώς στο κέντρο του χωρισμένου σε έξι τμήματα περιανθίου, αναπτύσσεται μια κυπελλοειδής στεφάνη μέσα στην οποία είναι οι στήμονες. Στην Ελλάδα οι νάρκισσοι αντιπροσωπεύονται από τρία (3) είδη: 1) Νάρκισσος των Ποιητών, 2) Νάρκισσος ο Όψιμος και 3) Νάρκισσος ο Ταζέττιος (μανουσάκι).

Στη Νίσυρο, όπως και στην Κω, συναντάται ο Νάρκισσος ο ταζέττιος (μανουσάκι) το οποίο οι κάτοικοι της Νισύρου το αποκαλούν Περδικολούλουδο, ίσως επειδή ανθούσε σε περιοχές όπου ζούσαν Πέρδικες, ενώ στην Κω λέγονται Νερακίζια, πιθανότατα επειδή ανθίζουν μετά από βροχές. Είναι το πιο αρωματικό απ’ όλους τους νάρκισσους, συλλέγεται μανιωδώς και πωλείται σε ματσάκια στις λαϊκές αγορές. Βλαστός ισχυρός, κυλινδρικός και φύλλα γλαυκά, γωνιώδοι στη ράχη με μήκος ίσο με αυτό του βλαστού. Περιάνθιο λευκό, διαμέτρου 3-4 εκ. με εσωτερική στεφάνη κίτρινη, ύψους μέχρι 5 χιλ. Το ύψος του κυμαίνεται από 20 έως 50 εκ.  Φυτρώνει στο τέλος του Φθινοπώρου σε λοφώδη χωράφια, στις πλαγιές των βουνών και σε μέρη βραχώδη.

ΠΗΓΕΣ:

Αγριολούλουδα της Ελλάδας, εκδ.: Mediterraneo Editions 2006

www.gardenguide.gr

www.pentapostagma.gr

www.wikipedia.org

Φωτογραφίες: Διακομιχάλης Χάρης

0 Comment